Osnovno informacije o Risnu

Risan je gradsko naselje u opštini Kotor. Nalazi se na krajnjem severnom delu Boke Kotorske, oivičen sa juga Risanskim zalivom, a sa ostalih strana strmim padinama, obroncima dinarskog sistema. Risan je najstariji gradić u zalivu . Ovo malo mesto udaljeno je od Kotora 17km, Herceg Novog 30km i Perasta 3km.

Risan obala

Nastao je u trećem veku pre nove ere. Bio je svojevremeno prestonica ilirske kraljice Teute . Dobio je ime po ilirskom plemenu Rizoniti, koje ga je i osnovalo. U Risnu se nalazila ilirska kovnica novca ( prva na prostoru danasnje Crne Gore ) pa se tri vrste pronadjenog ilirskog novca cesto nazivaju risanskim. Grad kasnije pada pod vlast Rimljana i dobija status opstine. Ima mnogobrojne spomenike kulture iz tog vremena, Rimske mozaike.

Risan na moru

Risan krije, najverovatnije, jedinu mozaicnu foguru Hipnosa, Boga sna. Predstavlja jedan od najvećih fjordova na svetu, i upisan je u spisak svetske prirodne bastine. Iz Tuskog doba ostali su iznad Risna dva utvrdjenja Grkavac i Velenjak. O zivotu praistorijskog coveka na samoj obali Risanskog zaliva jasno ukazuju dva lokaliteta, pećina Spila i okapina u Lipcima.

Risan

Za sve koji iz Srbije ili nekih drugih zemalja dolaze preko Srbije za Crnu Goru pušten je novi put Žabljak - Nikšić - Risan, gde se od Žabljaka do mora stiže za dva sata opuštene voznje.